2016 m. balandžio 24 d., sekmadienis

"Macaroon" makarūnsai



23/11/2014   22:30

Noriu pradėti nuo "macaroons'u", nes būtent jų paragavusi, šią, šlapiai-šaltai-drėgną, pavakarę gimė mintis parašyti - kur ir ką skaniai valgiau "ever". Vilniuje ir apskritai visur dabar tiek daug maitinimo įstaigų, kavinių, kavinukių bistro, restoranų, picerijų, barų ir pan., kad net nežinai žmogus kurią pasirinkti! O kai širdis (ir skrandis) užsigeidžia kažko šitokio - sunku pasirinkti ar atsirinkti! Taigi bent sau pačiai - noriu padaryti atmintinę "kur ir ką" skaniai valgiau. Gal ir labai neskaniai ką nors įrašysiu, bet iš tiesų noriu daugiau pozityvumo, todėl stengsiuosi rašyti tik apie gerai.
Žodžiu prasidėjo viskas nuo makaronų - tų kurie desertas. Iš esmės makaronai arba kaip mūsuose juos vadina makarūnsai - tai migdolinės tešlos pyragaičiai, sudaryti iš dviejų dalių, kurios tarpusavyje sulipintos kokiu nors skaniu kremu. Taip buvo ne visada. Kažkada tai buvo tik migdolinės tešlos paplotėlis, kilęs iš nežinomo Venecijos vienuolyno dar VIII amžiuje, ir Prancūzijos karalienės E. Mediči dėka atvežtas ir išreklamuotas Versalyje. Tik po Didžiosios Prancūzijos revoliucijos, kurios fone įvyko ir pasaulio kulinarinė revoliucija, makarūnsai tapo mums atpažįstamos formos - dvigubi ir pertepti kremu. Šiandien jie beprotiškai populiarus visame pasaulyje, o ypač Prancūzijoje. Čia jie gaminami įvairių įvairiausių skonių ir spalvų! Apart, daugybės saldžiai-vaisinių, jie gaminami pakalnučių ar kaštonų skonio, kepenėlių pašteto ar net juodųjų ikrų skonio!

Mano pažintis su makarūnsais prasidėjo Prancūzijos Rivjeros širdyje - Nicoje, kavinėje "Rotonda" - viešbutyje "Negresco". Tuomet dar nieko nežinojau apie makarūnsus - nei kas tai, nei kuo jie ypatingi. Kuomet prie užsakytos "Cafe Negresco" atnešė ir trys mažutėlius desertukus, į makarūnsą net neatkreipiau dėmesio - atrodė kaip bezė pyragaitis, tad pasilikau jį pabaigai kaip pati nuobuodžiausia. O jau kai paragavus, net nebeprisimenu kokie buvo pirmieji 2... Makarūnsas mane pakerėjo - traškus ir tąsus vienu metu, puikiai jaučiamas migdolų ir citrinų skonis (tąkart gavau citrininį) - tai buvo nepamirštama! Iki tokio lygio nepamirštama, kad šiandien Nica man asocijuojasi su makarūnsais, kavine "Rotonda" ir dar panoramine aikštele ant pilies kalvos, nuo kurios atsiveria pasakiškas Angelų įlankos vaizdas.
Taigi apie ką mes ten?.. Ak, taip MAKARŪNSAI!
Makarūnsai Nicoj parsiduoda ne tik konditerijos parduotuvelėse ir mažose kavinukėse, kurių 3 iš 4 staliukų stovi ant šaligatvio šalia važiuojamosios dalies, bet netgi ir McDonolde (ir ten irgi puikaus skonio ir kokybės). Ir nei vienas mano Nicos lankymas neapsieidavo be šių žavių pyragaičių.

Taigi, Nica, Žydrasis Krantas ir iš vis Provansas man dabar neatsiejamai asocijuojasi su makarūnsais.
Grižusi į pilką rudeninį Vilnių, arba baltutėlėm snaigėm pasipuošusi žiemiską mylimą miestą kartais labai norėdavosi prisiminti tą Nicos skonį, atgaivinti prisiminimus bei praskukti atmintyje ten matytus vaizdus. Laimei, pernai atradau, kad ir Lietuvoje pradėjo kalbėti ir netgi gaminti makarūnsus. Pradžioje labai nedrąsiai - "Biržų duona" kepdavo po labai nedaug ir reikėdavo pusę miesto apvažiuoti, kol juos rasdavai, vėliau visokios "iki" ir maksimos, namų šeimininkių postai feisbuke kartais informuodavo, kad makarūnsai užklydo ir į jų virtuves. Bet to tikrojo Nicos skonio tąkart taip ir neradau...
O va šiandien beeinant į spektaklį Jaunimteatryje, nusprendėm užsukti į išgirtąją  "Ali šokoladine" prie Halės turgaus. Ir? Tai buvo nuostabiausi prancūziški makarūnsai, kurių neatskirtum nuo patiekiamų "Rotonda" Nicoj!
Taigi "highly recomended macaroons" pas Alį, geresnių Lietuvoj dar neteko ragauti!
P.S. buvo ten ir kitų skanių skaniausių desertų vertų kiekvieno už juos sumokėto cento (galima iš gastronominio malonumo netgi lekštutę išlaižyti), bet jų analogų neturiu su kuo palyginti, nes jie nepakartojami - o tai reiškia irgi verti nuodėmės!
P.P.S. sūri karamelė irgi gėris :)

Labanakt,
Su šypsena A.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą