2018 m. vasario 1 d., ketvirtadienis

Barselona prieš turistus

foto iš dienraščio El Diario

Turizmo parodoje „Adventur“ teko bendrausi su garbiu ponu, kuris išsakė nuogąstavimą, jog dėl anti-turistinių nuotaikų į Barseloną neverta kišti nosies. Po šio pokalbio supratau, kad pribrendo reikalas parašyti apie šio miesto kovą su turizmu.

Pirmiausią noriu pasakyti, jog kovojamą ne prieš turizmą apskirtai, o prieš nekontroliuojamą ir „alkoholinį“ turizmą Barselonoje. Kad būtų aiškiau, pateiksiu skaičius ir pavyzdžius.
2017 metais Ispanija tapo antra pagal lankomumą šalimi pasaulyje (po Prancūzijos), o Barselona – keleri metai iš eilės, lankomiausias Ispanijos miestas. Pernai į Ispaniją atvyko rekordinis turistų skaičius - 82 milijonai, iš kurių daugiau nei 36 mln. aplankė Barseloną.

foto iš dienraščio El Pais

Jau nuo 2015 metų mieste katastrofiškai pradėjo trūkti erdvės – stovėjimo aikštelių, šaligatvių praėjimui, vietos paplūdimyje, įėjimo į muziejų bilietų ir t.t. 

foto iš dienraščio La Vanguardia

Blogiausia padėtis su nekilnojamo turto nuoma. Atsiradus tokioms nuomos platformoms kaip „Airbnb“ nekilnojamo turto savininkai mieliau butus nuomoja ne vietos gyventojams, o turistams, kurių dėka nuomos kainos šoktelėjo trigubai per paskutinius trejus metus. 

foto iš dienraščio El Mundo

Vietiniai priversti palikti įprastinius miesto rajonus ir persikelti į užmiestį. Senosios nedidelės krautuvėlės, kuriose savo produkcija prekiavo ne vieną sūrininkų, mėsininkų ar kepėjų karta privalo vietą užleisti pigioms suvenyrų parduotuvėms. Kadaise jaukios mažos kavinės, miegamose rajonuose, kuriose barmenas žinojo ne tik tavo vardą ar giminių gyvenimo istorijas, bet ir kokią kavą mėgsti – pilnos išsiblaškiusių keliautojų, o vietiniai jose nesijaučia kaip namie.

Barseloniečiai kasdien susiduria su nutrūktgalviais turistais iš Italijos, Prancūzijos ar Anglijos ir nebegali ramiai ilsėtis. Dienomis – ištisos minios turistų marširuoja po langais lydimi per garsiakalbius kalbančių gidų. Naktimis siaurose senamiesčio gatvelėse, kuriose puiki akustika – besilinksminantis jaunimėlis visa gerkle plėšia dainas. Rytais einant į darbą net nosį riečia nuo, nepasikuklinsiu su išsireiškimu, apmyžtų ir apvemtų pakampių.



foto iš dienraščių hoy.es, The Gueardian ir blogo http://awesomethings.online

Bet kuriuo paros metu ir bet kuriame miesto rajone gali išvysti pusnuogių ar net visiškai nuogų apkvaitusių jaunuolių, nepaisančių elementarių elgesio taisyklių.


Gyvenimas Barselonoje neatpažįstamai pasikeitė ir dėl kasmet didėjančio turistų srauto vietiniai priversti keisti šimtmečiais nusistovėjusias gyvenimo taisykles.
- Na ir kas čia tokio? – pasakysite jūs, - Juk jie gauna daug pinigų iš turizmo,taigi  gali ir pakentėti. Matyt kantrybės taurė jau perpildyta. O atlyginimai turizmo sektoriuje yra patys mažiausi ir neaugo jau daugiau nei penkerius metus. Butus turistams nuomojantys savininkai dažnai neturi licenzijos ir nemoka mokesčių. Bene pusė Barselonoje apsilankančių turistų – mieste būna vos dieną ir išleidžia vos dešimtį eurų, dažniausiai apsiribodami selfie darymu prie žymių objektų ir atsivežto sumuštinio sukramtymu ant parko suoliuko. 

Jaunimėlis, atvykęs savaitgaliui, dažnai nesinuomoja nei apartamentų nei viešbučių, o miega tiesiog paplūdimyje, po diskotekoje praleistos nakties. Čia pat atlieka ir kitas gyvybiškai svarbias funkcijas – prausiasi, mylisi, geria ar valgo po savęs palikdami krūvas šiukšlių. Ar jūs norėtumėte, kad jūsų gimtasis miestas taip neatpažįstamai pasikeistų? Ar jūs patys, dėl kelių papildomų eurų, kuriuos gautų jūsų kaimynas, pasiryžtumėt kęsti jo bute nuolat rengiamus vakarėlius ar apdergtą laiptinę?


Be to miestas ne guminis, ir jis tiesiog nebegali priimti dar daugiau lankytojų. Pagal neseniai pateiktą statistiką – kasdien Barselonoje apsilanko 1,5 milijono žmonių. Tai reiškia, kad kas antras mieste sutiktas žmogus – yra atvykėlis. Dar įdomiau tai, jog pagal neseniai vykusią apklausą, patys miesto svečiai/turistai pareiškė, jog labiausiai Barselonoje jiems nepatinka TURISTAI!

Barselonos miesto valdžia tikrai nenori visiškai atsisakyti turizmo. Ne. Norima ji šiek tiek pažaboti ir sustumti į „rėmus“. Tarkim, sprendžiant opią nuomos kainą – labai nuodugniai bus tikrinamos apartamentų licenzijos (2017 metais nubausta daugiau nei 4000 nuomuotojų). Senamiestyje ir pajūryje uždraustos ekskursijos seagway‘jais ir rikšų paslaugos. Padidintos baudos už vaikščiojimą išsinuoginus mieste (iki 600 eur). Bus ribojamas ar net draudžiamas transportų priemonių įvažiavimas į Barseloną. Planuojama, jog visi atvykėliai automobilius turės palikti priemiesčiuose ir norėdami patekti į miestą – privalės naudotis visuomeninio transporto paslaugomis. Bus aadidintas „pagalvės mokestį“ Barselonos viešbučiuose ir nebeišduodamos naujos licenzijos nei nuomai nei naujiems viešbučiams (pastarasis punktas įvykdytas 2015 m.).
Turistus į ekskursijas vežančias įmones apmokestins papildomu mokesčiu (už kiekvieną, net kelioms valandoms, įvežamą turistą) ir padidins autobusų stovėjimo aikštelių įkainius. Optimizuos turistinių grupių dalyvių skaičių – vienam gidui teks ne daugiau nei 25 asmenys. Žinoma numatoma gidams nebeleisti kalbėti per garsiakalbius, o vietoj to įpareigoti naudotis siųstuvais su ausinėmis. Žymiajame La Boqueria turguje, norint sumažinti eiles ir minias, nebegalima bus pardavinėti paruoštų valgymui produktų (pvz. taip populiarių vaisių salotų, kuriomis dažnas pasistiprindavo tiesiog apžiūrinėdamas turgaus prekystalius) ar ruošti degustacijas turgaus viduje. Visi turguje parduodami produktai, turės būti įteikiami pirkėjui tik tinkamai įvynioti, o valgyti turguje bus uždrausta.  Kai kurie iš šių draudimų ir reguliavimų iš tiesų absurdiški ir net ne su visais sutinka patys barseloniečiai. Bet įstatymai liks įstatymais.


Statistika teigia, jog net 87 % Barselonos gyventojų mano, jog turizmas yra geras ir naudingas dalykas, tik jo nebereikia reklamuoti (norint pritraukti dar daugiau turistų į Barseloną), o būtina - sureguliuoti. Skatiniti ne “alkoholinį”, o kultūrinį turizmą mieste. Plėtoti vadinamąjį “Sustainable tourism” (Darnųjį turizmą), kuomet keliautojai svečioje šalyje nesielgia kaip barbarai, o gerbia vietinius papročius, žmonių gyvenimo būdą, netrikdo jų įprastinio gyvenimo ritmo bei tausoja aplinką, kurioje svečiuojasi.

Taigi jeigu žinote elementaraus elgesio taisyklės ir esate kultūrinio ar pažintinio turizmo megėjas - Barselona jus pasitiks plačiai išskėstomis rankomis. 


1 komentaras:

  1. Tai prasidėjo nuo mažų nesusipratimų, po kurių, manau, peraugo į išsiskyrimą. Jis nebegrįžta namo. Tai man atnešė tiek skausmo, nes mes buvome kartu nuo vidurinės mokyklos laikų, o jis buvo mano pirmoji ir vienintelė meilė. Visur ieškojau pagalbos internete ir tada pamačiau tiek daug žmonių komentuojančių daktarą Ilekhojie, iš vieno komentaro gavau jo kontaktą ir pakalbėjau su juo apie savo situaciją, jis paaiškino susitaikymo procesą ir kaip jis padės. susitaikysiu su juo per tris dienas. Praėjo lygiai mėnuo, kai su juo susisiekiau, o su Mohu viskas buvo puiku, ir aš turėjau paskelbti šiuos komentarus, nes jis nusipelno visų pagyrimų, kad man padėjo. Palieku čia jo kontaktą su visais sąžiningai El. paštu: gethelp05@gmail.com arba susisiekite su juo jo tiesioginiu telefono numeriu arba Whatsapp +2348147400259

    AtsakytiPanaikinti